Baskılı Tükenemz Kalem

0TL.

DijiMed Promosyon

0282 65 112 65

Tavuk Bonfile

0TL.

Birtat Köfte

282 651 78 78

Et Dürüm

0TL.

Class Döner

282 651 50 61

Ercan KILIÇLI

Ercan KILIÇLI tunceli hozat ilçesinde dünyaya gelmişim. aslen samsun ladik nüfusuna kayıltı sıkı bir çorlu'luyum. saygın bir devlet kurumunda 25 yıl görev yaptıktan sonra emekli oldum.
Gazeteci
Yazara Mesaj Yaz
Bu Bölümde Yazılan Yazıların Sorumluluğu Yazarlara Aittir
Çöplüğün Hikayesi  28.06.2020   (1383) Okunma
Çöplüğün Hikayesi.

Haziran 2020 tarihinde yapılan Çorlu Belediye Meclisin 2. oturumunun son dakikalarında Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un ‘’bırakın pilava kaç tl verildiği, daha önemli sorunumuz var, Çorlu’ya çöp tesisi geliyor haberiniz var mı?’’ demesi ile başladı her şey.

Ahmet Sarıkurt Başkan ne demek istemişti? sorduk soruşturduk, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Süleymanpaşa - Hayrabolu yolu üzerindeki Demirli bölgesinde yapılacağını duyurduğu çöp berteraf tesisini, Çorlu Karatepe bölgesine kurulacağını öğrendik.

Çorlu Karatepe bölgesinde zaten kurulu, yıllık kapasitesi 800 bin ton olan ve tüm Trakya’daki sanayi atıklarını berteraf eden bir tesis vardı. Şimdi bu 2. çöp berteraf tesis de nereden çıkmıştı?

Oysa; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi  sosyal medya sayfasından 1 Mayıs 2020 tarihinde yapılan açıklamda; ‘’Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, Demirli´ye kurulacak olan Entegre Katı Atık Yönetim Tesisleri için büyük bir adım atarak, yapılan ihale ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´ndan gerekli onayı aldık. Önümüzdeki günlerde yüklenici firma ile sözleşme imzalanması ile birlikte tesislerin yapım sürecine başlanacaktır’’ açıklaması yapılarak tesisin Süleymanpaşa Demirli’ye kurulacağını, Çevre Şehircilik bakanlığından onayının alındığını açıklamıştı.
Bu açıklamadan 5 gün sonra; 6 Mayıs 2020 tarihinde yapılan 2. açıklamada ise;
‘’ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİMİ TESİSLERİMİZ´in sözleşmesini imzaladık. Şehrimize ve halkımıza hayırlı olsun’’ deniliyordu.

Peki ne değişti de aradan gecen 50 gün sonrasında Süleymanpaşa Demirlide kurulacak çöp berteraf tesisinin yeri değiştirilerek Çorlu Karatepe’ye getirilmişti? 

Edindiğim bilgilere göre Tekirdağ Toprak Koruma Kurulu, tesisin Demirli’ye kurulmasının uygun olmayacağını yönünde görüş vermişti.

Projesi çizilmiş, izinleri alınmış, İhalesi yapılmış, sözleşmesi bitmiş tesise, son dakikada neden böyle bir engelle karşılaşmıştı.

Tabi ki Süleymanpaş’nın AKPARTİ’li Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel. 

Süleymanpaşa Belediye Başkanı seçilmeden önce AKPARTİ Tekirdağ il başkanı olan Cüneyt Yüksel, siyasi gücünü kullanarak Toprak Koruma Kurulunun, entegre katı atık yönetim tesisinin Demirli’de yapılmasına karşı rapor vermesini sağlamıştı.

Aslında Sayın Cüneyt Yüksel’de haklıydı. 
Tekirdağ’ın 11 ilçesinde 1.050.000 kişinin her gün 1.200 ton çöpü, kamyonlar ile 100 km ötedeki, Süleymanpaşa Demirli kırsal mahallesine, 3 yıl boyunca taşınmış ve vahşice depolanmıştı. 

Demirli’de yaşayan vatandaşların suçu neydi? tüm Tekirdağ’ın çöpü tek noktada, Demirli’de depolanıyordu.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin Süleymanpaşa Demirli’ye kuracağı çöp berteraf tesininin yerinin Çorlu Karatepe’ye yönlendirilmesi sonrasında Çorlu’da itiraz sesleri yükseldi. 

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan ‘’Çorlu Çöplük Olmasın’’ sloganı ile başlattığı kampanya sonrasında yanına aldığı Çorlu’daki diğer oda başkanlarının katılımı ile basın açıklamasında ‘’Çorlu’yu Sahipsiz Sanmasınlar’’ dedi.

Peki  Neden Çorlu Karatepe?
Yıllar önce 2007-2008 yıllarında Çevre Bakanlığı genelgesi ile Belediyelerin çöplerini çevreye gelişi güzel dökemeyeceği, vahşi depolama yapamayacağı yönünde genelge yayınlayarak, ilçe, Belde Belediyelerinin birleşerek Çöp berteraf tesis kurması durumunda hazine arazilerinin tahsis edileceği, çeşitli destekler verileceği açıklanmıştı.

Bunu üzerine Tekirdağ’ın Akparti’li Belediye Başkanı Ahmet Aygün; Hayrabolu, Muratlı, Çerkezmüsellim, Kumbağ, Barbaros, Banarlı, Karacakılavuz ve Tekirdağ İl Özel İdaresi´nin üyesi olduğu Çevre Hizmetleri Birliği kurarak Demirli’de çöp berteraf tesisi kurma çalışmaları başlatmış Hazineden arazi tahsisleri yapılmıştı.

Aynı yıllarda Çorlu Belediyesi’de büyük abi olarak Marmaraereğlisi, Sultanköy, Yeniçiftlik, Yenice, Velimeşe, Marmaraereğilisi, Ulaş belde belediyelerini yanına alarak Karatepe’de çöp berteraf tesisi kurma girişiminde bulunmuştu.

Karatepe’de hazine arazilerinin tahsisi yapılmış. Şimdi orada kurulu bulunan Ekolojik Enerji, İstanbul Kemerburgaz’da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi için hazırladığı projenin aynısını Çorlu belediyesi için hazırlamıştı. 

Ekolojik Enerji ile sözleşme imza aşamasına gelince araya kara kediler girmiş, İş bozulmuştu. 

Bunun üzerine Ekolojik Enerji’de Ankara’ya giderek Karatepe’deki arazinin bir bölümünü kendisine tahsis alarak, Sanayi atıklarının berteraf edileceği Ekolojik Enerji tesisini kurmuştu.

İşi bozulan Çorlu ve kardeş belediyeler aynı bölgede, evsel çöp berteraf tesisi kurma girişimine devam etmişlerdi. 

Bu sırada yıl 2014 olmuş ve Tekirdağ, Büyükşehir statüsüne geçmişti.

Büyükşehir Belediyesi kurulduktan sonra ilçe belediyelerindeki Çöp Berteraf kurma tesis projeleri kaldığı yerden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine devir edilmişti.

O yıllarda dersine iyi çalışan iki Belediye vardı. Tekirdağ Belediyesi Demirli’de, Çorlu Belediyesi Karatepe’de çöp berteraf tesislerinin proje aşamasına getirmişti.

2014 yılında görevi devir alan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinden dosyaları ve projeleri aldı. 

Aradan gecen yıllarda Tekirdağ genelinde yaklaşık 40 adet vahşi çöp depolama tesisi bakanlık genelgesi ile kapatıldı. Günler geçiyor TBB çöp berteraf tesisini kurmakta geç kalıyordu. Kapatılan 40 civarında Vahşi çöp depolama bölgesi tek yerde, Demirli’de toplama kararı alınmıştı.

Artık Tekirdağ’ın dört bir yanından, her gün 1.200 ton çöp Süleymanpaşa Demirli’ye taşınıyordu. Bu durum 3 yıl devam etti. Demirli ve civarındaki köylerde oturan vatandaşların haklı isyanı dayanılmaz noktaya geldi.

Haziran 2017 TBB meclisinde çöp berteraf tesislerinin Demirli ve Karatepe’ye kurulmasına 47 meclis üyesi EVET derken Çorlu’dan Ahmet Sarıkurt, Süleymanpaşa’dan Münir Karaevli RED oyu vermişti.

2019 yılının son aylarında Tekirdağ Valiliği koordinatörlüğünde yer belirleme komisyonu kuruldu. Bu komisyon TBB çöp berteraf tesisini  Çerkezköy Kızılpınar mahallesi 899 ada 1 ve 2 nolu parselde kurulması gerektiğini açıkladı. 

Durumu öğrenen Çerkezköy Belediye Başkanı CHP’li Vahap AKAY, Akpartili meclis üyelerini de yanına alarak Kızılpınar’a planlanan tesise karşı çıktı.

Çererkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay konu hakkında basın mensuplarına yaptığı açıklamada  “Bu kararı reddedeceğiz. Bu işin olur tarafı yok. Ben bu kararı gruptan (Büyükşehir Meclisi CHP gurubu)  asla geçirmem kendime güveniyorum. Ortalığı yakarım gene geçirmem” dedi.

Çerkezköy’de CHP’li Belediye Başkanı Vahap Akay’ın sert duruşunu aşamayan TBB yönetimi, rotayı yeniden Süleymanpaşa Demirli’ye çevirdi. 

Süleymanpaşa’da Akparti’li Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel’in son dakika hamlesine takılan TBB yönetimi son çare olarak rotayı Çorlu Karatepe’ye çevirdi.

Haberin Çorlu´da duyulması ve ÇTSO yönetim kurulu başkanı İzzet Volkan’ın öncülüğünde tüm oda başkanlarının Çorlu Çöplük Olamaz açıklaması sonrasında, Tekirdağ Valiliği olaya yeniden el attı. 

Tüm tarafları toplayan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım başkanlığında yapılan toplantı sonunda, Tekirdağ’a 3 ayrı bölgede Çöp berteraf tesisi kurulması kararı çıktı.

Bu yazı kaleme alındığında Tekirdağ Toprak Koruma Kurulu tarafından Demirli’deki çöp toplama alanına Süleymanpaşa, Hayrabolu, Şarköy, Muratlı ve Malkara’dan gelecek çöplerin dökülmesine izin verdiği bilgisi geldi.

Sonuç; Kesin olmamakla birlikte Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 3 ayrı bölgede Demirli, Karatepe, Kızılpınar’da çöp berteraf tesisi kuracak. Gelişmeler takip ediliyor.

YAZANLAR

  Murat VAKİTÇİ
  Mevlüt HALİLOĞLU
  Leman CAN
  İsmail Cenk KURAL
  Gülşah YEMİŞÇİOĞLU
  Gülden ADIGÜZEL
  İsmail ÖZTÜRK
  Müjdat UYSALCAN
  Hülya PERİN
  Ercan KILIÇLI
  Nizamettin GÜMÜŞ
  Feray KARAGÖZ
  Mustafa AYDINLI
  Murat SEVGİ
  Gülgün PALA KEÇECİ
  Gülbin PEKEL

SON BEŞ YAZI

  TÜRSAB İLE KOSOVA
  Mağduriyette Propaganda Dönemi
  Derinden Sarsıldık
  Bu Seçim Çok Farklı
  MÜJDE Artık Fakfakiriz

Baskılı Tükenemz Kalem

Adet  0 TL.

DijiMed Promosyon

0282 65 112 65

Tavuk Bonfile

Adet  0 TL.

Birtat Köfte

282 651 78 78

Et Dürüm

Paket  0 TL.

Class Döner

282 651 50 61

Baskılı Şapka

Adet  0 TL.

DijiMed Promosyon

0282 65 112 65

Fırın Makarna

Adet  0 TL.

İstanbul Çorba

0553 854 5959

Tavuk Porsiyon

Adet  0 TL.

Diyar Döner

535 966 07 83