İsmail Cenk KURAL
Mekatronik Kontrol Teknolojileri  05.04.2021   (1166) Okunma

Mekatronik Kontrol Teknolojileri
Makine ve elektronik mühendisliklerinin birleştirilmesi ile meydana getirilen Mekatronik, 1969 yılında ilk geliştirildiği günden, bu güne dek büyük aşamalar kaydetmiştir. Oldukça geniş bir husus alan mekatronik kontrol teknolojileri içerisinde şu mühendislikleri bulundurur:
Makine mühendisliği
Elektronik mühendisliği
Yazılım mühendisliği
Kontrol mühendisliği
Günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan mekatronik kontrol teknolojileri, sadece iş yerlerinde değil, aynı zamanda evlerde de tercih edilmektedir.
Mekatronik Kontrol Teknolojileri Tasarım Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Mekatronik kontrol sistemleri oldukça geniş bir konu olduğu için, sahip olması gereken sertifikalar da metalara göre değişmektedir. Bununla beraber hem ulusal, hem  de uluslar arası anlamda, gerekli belgeleri bulundurmalıdır. Bunlardan bazıları şunlardır:
TSE
BIS
IEC
UL
BSI ve diğerleri.
Mekatronik kontrol teknolojileri, özel tasarım olarak yapıldığı için her iş yerinde ve evde farklı özelliklerde bulunabilir. Ancak bunların hepsi gerekli güvenlik standartları bakımından test edilmiş ve güvenilirliği kanıtlanmış olmalıdır.
Mekatronik Kontrol Teknolojileri Neleri Kapsar?
Mekatronik kontrol teknolojileri, makine ve elektronik mühendisliklerinin girdiği her alanda görülür. Esas olarak bünyesinde bulunan sensörler yardımıyla, kendi bölgesindeki verileri toplamaktadır. Sonrasında ise bunları kontrol donanımları ve hafızasında bulunan yazılımlar aracılığıyla değerlendirerek, buna göre bir tepkide bulunur.
İşlemler, makineler tarafından sistem ve cihazlar sayesinde yapılır. Söz konusu sistemler algılayabilen, karar verebilen ve buna göre kararlar veren otomatik işleyen makinelerden oluşmaktadır.
Mekatronik Kontrol Teknolojileri Hangi Alanlarda Kullanılır?
Mekatronik kontrol teknolojileri, günümüzde şu alanlarda kullanılır:
Bankamatikler
Videolar
Fotoğraf makineleri
Madencilik
Bankacılık
Tarım
Tıp
Güvenlik Sistemleri
Savunma sanayisi
Söz konusu sistemlerin en yaygın kullanıldığı alanlar bunlar olmakla beraber; bununla sınırlı değildir.
Mekatronik Kontrol Teknolojleri Hangi Amaçta Kullanılır?
Mekatronik kontrol sistemleri, motorlar, mekanizmalar, kontroller, tahrik elektronikleri, ergonomi ve ara yüzlerden meydana gelir. Bunların hepsi bütünsel anlamda çalışarak, makinenin amacını yerine getirir. Ancak her makine, kullanıldığı yere göre farklı tasarımsal özelliklere sahip olduğu için, kullanımları da farklılaşır.
Fiziksel görevleri meydana getirebilmek adına hareket sistemleri de mevcuttur. Söz konusu sistem mekanik, elektronik, hidrolik, pnömatik ve hibrit teknolojilerinin, hangisinin önce kullanılacağını tespit ederek, buna göre bir öncelik sırası kurulur. Burada temel anlamda insanların hareket ve işlevleri ele alınarak; bunları basit bir tarzda kopyalayar. Bazılarında ise insanlardan yardım alınır.