HABER ARA >>>     >>> 2011 de NELER OLDU SON 30 HABER

Katı Atık Bertaraf Tesisi Raporu

 Çorlu ya yapılacak katı atık bertaraf tesisini sizin için araştırdık. Bu tesis nedir? neden buraya? ne işe yarar? yurt dışından çöp gelecek mi? ekoloj

corlu 01.03.2011 17:11:13    (14295) Okunma

Çorlu ya yapılacak katı atık bertaraf tesisini sizin için araştırdık. Bu tesis nedir? neden buraya? ne işe yarar? yurt dışından çöp gelecek mi? ekolojik enerjiye sorduk, işte soru ve cevaplar..
SORU: Buraya yurtdışından veya bölge dışından çöp gelecek mi?
Yurtdışından ülkemize atık ithalatı, atık yönetimi ile ilgili yönetmeliklerle belirlenmiştir. Türkiye, bu yönetmelikler uyarınca uluslararası atık alımına müsaade etmemektedir. Ekolojik Enerji A.Ş.’nin faaliyetleri de, müsaade edilen ilgili yönetmelikler paralelindedir.
SORU: Kimyasal atıklar da bertaraf edilecek mi?
Karatepe Mevkii Entegre Atık Yönetim ve Enerji Geri Kazanım tesisi, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) belgesinin müsaade etmiş olduğu teknolojiler ile yine müsaade kapsamındaki atık gruplarını, ekonomiye ve çevreye geri kazandıracak bir tesistir. Bu atık grupları içerisinde;
Evsel ve Endüstriyel Katı Atıklar (Ambalaj dahil)
Tehli Atıklar
Kablo Atıkları
Elektrik Ve Elektronik Atıkları
Arıtma Çamurları
Tıbbi Atıklar
Madeni Atık Yağlar
Bitkisel Atık Yağlar
Kullanılmış Lastik Atıkları
Akü Ve Pil Atıkları
İnşaat, Asfalt Ve Yıkıntı Atıkları yer almaktadır.
Bu atık gruplarından kimyasal sınıfta olanları mevcuttur. Kontrollü ve belli bir disipline göre ekonomi ve çevreye kazandırılan atıkların değerinin doğru olarak açığa çıkmasına Ekolojik Enerji A.Ş., yardımcı olmaktadır.
Ülkemizde radyoaktif atıkların bertarafı Atom Enerjisi Kurumunun kontrolünde olup bu tip atıkların bertarafı için tesis müsaadesi bulunmamaktadır ve radyoaktif atık kabulü yapmayacaktır.
Çorlu’da kurulacak tesisimizin yıllık atık bertaraf kapasitesi ilk etapta 100 bin ton olarak öngörülmüş olup artan talep ve ihtiyaca göre, uzun vadeli planımızda 800 bin tona kadar çıkartılabilecektir. Tesiste kimyasal atıklar da dahil her türlü atık çevreye zararsız olarak, yönetmelikler çerçevesinde, ilgili bakanlıklar ve akredite kuruluşlar denetiminde, uygun prosesler ile bertaraf edilecektir. Bu prosesler arasında ileri teknoloji olarak kabul edilen gazlaştırma prosesi ile atıklar bertaraf edilip gaza çevrilecektir. Elde edilecek bu gaz, buhar kazanlarında yakılarak, kazan-türbin kombinasyonu ile, elektrik enerjisine dönüştürülecektir. Uygulayacağımız model, tamamen bölgemizin atığını hem bertaraf ve geri kazanım yapıp, hem de elektrik ve ısı enerjisine çevirerek, ülkemize özgün bir model oluşturmaktır. Zaten bunun örneği Kemerburgaz’daki, atık kabul, analiz ve ölçüm laboratuarı ile desteklenmiş AR-GE tesisimizde mevcuttur; Sistem daha da geliştirilmektedir. Bu çalışmalarımız tamamen kendi mühendislerimiz ve iş gücümüzle yapılmaktadır.

Tüm dünyada da kimyasal atıklar dahil olmak üzere her türlü atık, bu tür tesislerde bertaraf edilmektedir. Bu tür tesislerin olmaması demek, kimyasal atıklar da dahil her türlü atığın bir yerlere atılması, çöp dağlarının oluşması demek… Bu tercih edilebilir bir seçenek olabilir mi? İdeal olan atık oluşmaması elbette. Ancak atık oluşmuşsa da, bu durumda yapılması gereken, bunun çevreye zarar vermeyecek noktalara getirip bertaraf etmek olmalıdır. TÜİK tarafından 2004 yılında hazırlanan envantere göre, Türkiye’de imalat sanayinden yılda 20 milyon tonun üzerinde atık üretiliyor. Bu atıkların içerisinde yaklaşık 2.5 milyon ton civarında tehli atık bulunuyor.

Sadece Çorlu’da değil Türkiye’de evsel veya endüstriyel atığın üretildiği her yerde ama her yerde atık bertaraf tesisi olmalıdır.
Çorlu’da kurulacak olan tesis, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın, Türkiye’nin 7 bölgesinde “Entegre Atık Yönetim Tesisleri”nin devreye alınmasına ilişkin olarak 2008 yılında yayınladığı Atık Yönetim Eylem Planı’nın ilk uygulaması olacak. Bertaraf edilmeyen atıkların çevre ve insan sağlığını tehdit ederek gelişi güzel ortalığa atıldığı ve yaşadığımız doğayı kirlettiği gerçeği göz önünde tutulduğunda, tesisin yılda 20 milyon tonun üzerinde atık üreten ülkemiz için özgün bir model olarak ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.
SORU: Tesisin Çorlu’ya yakınlığı nedir?
Tesis Çorlu’nun şehir merkezine kuş uçuşu 5.5 km. uzaklıkta, taş ocaklarının bulunduğu mevkide kurulacaktır. Tesis 1. derecede tarım arazisi üzerinde değil, 3. ve 4. derecede tarım arazisi olan ve taş ocağı, kum ocağı alanlarının bulunduğu yerde faaliyet gösterecektir.
SORU:Bu tesis gelirini nereden elde edecek?
Bu tarz tesislerin gelirleri, atıklarını bertaraf etmek için gönderen kurumlardan alınan bertaraf ücretleri ile, ürettiği elektrik enerjisi satışından ve ekonomik değere haiz atıkların geri kazanımı yoluyla elde edilecek geri dönüşüm gelirlerinden sağlanmaktadır.
SORU: En büyük endişe, bölge dışından (ergene havzası dışından) atık getirilerek burada, bu tesiste berteraf edilmesi bu durumun bir genelgesi, yönetmenliği, kontrolü vs. varmı dır?
Arzu edilen bölge dışından atık gelmemesidir. Güncel olarak bölgedeki atıkların tesis başlangıç kapasitesine yeteceği hesaplanmaktadır. TC Çevre ve Orman Bakanlığının atık yönetim eylem planı tam uygulaması ile diğer bölgelerde kurulacak olan benzer tesisler ile bölgeler arası taşımacılığın yapılmaması çevre ve ekonomik uyum açısından gerekli olan yöntemdir.
SORU: Ced raporu alınma aşamasında Çorlu da yapılan toplantı bilgileri var mı? (resim, haber, ilan)
İstediğiniz bilgileri ekte gönderilmiştir.
SORU: İnşaat durumu ne aşamadadır?
Proje aşamasındadır. Yurtdışı ve yurtiçi ekipman tasarım ve imalat süreçleri yönetilmektedir.
SORU: Bu tesis yerinin değiştirme durumu var mıdır? Çorlu’nun hızlı büyümesinden dolayı yakın kalmaktadır.?
Tesis, ÇED belgesi kapsamında, çevre koruma bandının dışında kalmaktadır. ÇED raporunda nüfus artışı gözönünde bulundurularak istatistiksel veri hazırlanır. Bu nüfus artış bilgilerine göre ileriye dönük tesis kapasitesi hesaplanır.
Bu ve benzeri tesisler gelişmiş ülkelerde şehir merkezine çok daha yakın yapılır. Sebebi ise üretilen enerjinin şehre ısı ve elektrik olarak dağıtılmasıdır. Amaç temiz enerji üretimi ile dışa bağımlılığın azaltılması ve üretilen atıklardan geri kazanılan enerji sayesinde tasarruf etmektir.
Ek Bilgi:
Gazlaştırma Teknolojisi nedir?
Gazlaştırma yöntemi homojen tipteki atıklar için eskiden beri bilinen ve uygulanan bir yöntemdir. Ekolojik Enerji bu prosesi birçok atık grubunu bir araya getirip belli bir menü ile homojen hale getirmektedir. 2003 senesinde bu konuda TÜBİTAK ile başlatılan AR-GE projesi 21 ayda başarı ile tamamlanıp faaliyetlere destek vermiştir. Neticesinde dünyadaki uygulamalardan farklılaşmıştır. Uygulamış olduğumuz yöntem sayesinde atık bertarafında yasal limitin de altında olan emisyonlarımız ile Avrupa Birliği Bütünleşik Kirlilik Önleme ve Kontrol Yönetmeliğinde “Mevcut En İyi Tekniği” uygulayan şirket olduk. Tesisimiz, Çevre ve Orman Bakanlığı ile akredite kuruluşlar tarafından alıcı ortama etkileri periyodik olarak denetleniyor
Ekolojik Enerji A.Ş., Kemerburgaz Entegre, Atık Yönetim ve Temiz Enerji Üretim Tesisi’nde lisans alınan tarihten bu yana Bakanlığın müsaade ettiği atık kodlarıyla endüstriyel ve tehli atıklar gazlaştırma teknolojisiyle ısısal işleme tabi tutularak temizlenmiş yapay gaz üretilmektedir. Üretilen yapay gazın bir kısmı tesiste mevcut gaz motorunda yakılarak elektrik elde edilmektedir, yapay gazın geri kalan kısmı, tesisin ısıtma ve sıcak su ihtiyacı ile tesiste mevcut Evaporasyon ve Çamur Kurutma ünitelerinin proses ısılarını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Isıtma, sıcak su ve ünitelerin proses ısılarının temininde yapay gaz kullanılarak yılda 1,500,000Nm3 doğal gaz tasarrufu yapılmaktadır. Ürettiğimiz enerji EPDK tarafından “Yenilenebilir Enerji” kapsamında değerlendirilmektedir.
Türkiyedeki Atık Bertaraf Tesisleri
Firma Adı Kapasite (Ton/Yıl)
İZAYDAŞ (Depolama) 160.000
İZAYDAŞ (Yakma) 35.000
EKOLOJİK ENERJİ(Kemerburgaz Tesisi)30.000
PETKIM (Yakma) 17.500
TÜPRAŞ (Yakma) (Kendi atıkları için)7.750
ERDEMİR (Depolama) (Kendi atıkları için)6.084
İSDEMİR (Depolama) (Kendi atıkları için)11.000
DiÄŸer Resimler

corlu 01.03.2011    (14295) Okunma
BU HABERE YAPILAN YORUMLAR                 YORUM EKLE
karatepe mevkii bu tesis için neden seçildi yetkililer ilk önce bunun açıklamasını yapsınlar tarım yaıplan alanlarda böyle bir tesisi niçin kuruyorlar üstelik tarla sahiplarinin izni olmadan
 Rumuz:  çevreci  Ã„°P:195.174.56.122  Zaman:13.02.2012 15:23:33
eğer daha fazla zehir solumak istemiyorsak, havaya suya toprağa karışan zehirle beslenen gıdaları tüketmek istemiyorsak bu tesis kesinlikle buraya değil, kuş uçmaz kervan geçmez üretime elvermeyen yerlere ve çok sıkı bir şekilde denetlenmek şartı ile kurulmasına izin verilmelidir. ve kapasiteye dikkat 800 000 ton/yıl Türkiyenin yıllık tehli atik kapasitesinin üçte biri oranında ( listede sayılan atıkların inşaat atikları dışındakiler tehli atık sınıfındadırlar bana göre) İşte tam da bu yüzden bu tesis Çorlumuza kesinlikle kurulmamalıdır. Ben burada doğdum büyüdüm çocukluğumda yüzdüğümüz, girintillerinde tutmaya çalıştığımız küçük balıkların oynaştığı ÇORLU DERESİ hani nerde?
 Rumuz:  Çocukluğum  Ã„°P:78.183.15.12  Zaman:19.03.2011 01:57:14
evet tesis şuan toprağa doğrudan verilen atıkların kontrolsuz çöplüklerin önüne geçmek için bölgemiz adına iyi bir fırsattır. Ama yetkililer insan ve çevre konularını bilmedikleri ve ilgilenmedikleri için projenin içeriğini bile bilmiyorlar Bırakın bunları ÇED in anlamını bile bilmedikleri ilgili videoda görülmüştür. Yerel yöneticilerin konusunun insan ve çevre olmadığını bu konu gündeme gelince birkez daha gördük. Peki soruyorum bu adamların ilgi, hizmet konusu ne acaba
 Rumuz:  çevreci  Ã„°P:78.180.25.118  Zaman:02.03.2011 22:43:33
700 fabrikanın olduğu yerde daha ne bekliyorsunuz ki? bencede hemen yapılsın. yarın çok geç oalbilir. karşı cıkanlar neye karşı cıkıyoo anlamadım. hepsi burda apacık ortada işte.. sanayi şehrinde isen bunlara katnacaz.
 Rumuz:  çorlu  Ã„°P:195.174.59.178  Zaman:01.03.2011 22:48:55
anlaşılan o kii bu tesisin çorluya zararı olmayacak tam tersi sanki fayda sağlayacak gibi...
 Rumuz:  salih  Ã„°P:88.237.205.127  Zaman:01.03.2011 22:46:00

Çorlu Gündemi

  Çorlu Asayiş Sorunlarında Düzelme Var
  Sahne Davası Duruşması Yapıldı.
  Çorlu da Arsa Satın Alacaklar DİKKAT
  Hisseli Arsa Satışına Dikkat
  Kızılay Kan Stokları Azalıyor mu?
  Çorluyu Sevmek Zafer Günlerinde Anmak Değildir

Son Haberler

  TÜRSAB Trakyadan KOSOVA Ziyareti 07.03
  İYİ Parti den Basına Destek Çağrısı 20.02
  Ergünkent İnşaat’tan Açıklama 28.01
  TGF Genel Başkanına Kınama 23.01
  Başarılı Gazeteciler Ödüllendirildi 16.01
  Bursluluk Sınavına Rekor Katılım 16.01
  Nisan Ayında 41 Yaşındayız 16.01
  Reyap Olarak Her Geçen Gün Büyüyoruz 16.01
  1. Hamsi Festivali Coşkusu 16.01
  Ali Darıcı nın Ankara Çıkartması 27.12
  Ali Darıcının Ziyaretleri Ses Getirdi. 26.12
  TED KOlejinden Geleceğe Nefes Katan Proje 23.12
  Vekil Mustafa Yel Müjdeyi Verdi 23.12
  İkinci Kez Çorlunun Gururu Oldu 23.12
  Meydanlar Işık ve Figürlerle Süslendi 23.12

İnternet Sınırsız Paylaşım ve Bilgi Kaynağıdır. Sitemizdeki Her Türlü Bilgi ve Resim Paylaşıma Acıktır. Kaynak Belirtilmesi Ahlaki Değerdir.Site Haritası