HABER ARA >>>     >>> 2011 de NELER OLDU SON 30 HABER

CHPli Yüceerden Çiftçilere Destek

 
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ Malkara ve Hayrabolu ilçelerinde meydana gelen dolu yağışı sonucu ekili tarım arazilerinde

corlu 29.06.2021 11:10:05    (1041) Okunma


CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ Malkara ve Hayrabolu ilçelerinde meydana gelen dolu yağışı sonucu ekili tarım arazilerinde ciddi zararlar oluşan çiftçileri ziyaret etti. Yüceer, yaşanan dolu afeti sonucu ekili arazileri zarar gören çiftçilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, 13-14 Haziran’da Tekirdağ’ın Malkara ve Hayrabolu ilçelerinde yaşanan şiddetli dolu yağışı sonucu tarlaları zarar gören çiftçilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Dr. Yüceer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN ZARARLARI EN KISA SÜREDE KARŞILANMALI”
Üreticilerin ağır girdi şartlarında üretim yapmaya çalışırken yaşanan dolu felaketinin çiftçileri zor duruma soktuğunu belirten Dr. Yüceer, “Zararların kısa sürede tespit edilmesi ve zor durumda kalan çiftçilerimizin zarar ve ziyanının en kısa sürede karşılanması gerekmektedir. Üreticilerimizin yaralarının bir an önce sarılması için bütün imkanlar acilen kullanılmalı, borcu olanların borcu faizsiz olarak ertelenmelidir. Pandemi nedeniyle, ekonomik şartlar yüzünden veya mülkiyet durumundan dolayı sigortası bulunmayan çok sayıda çiftçimiz bulunuyor. Çiftçimiz, ‘Dünyamız yıkıldı. Tarlanın başında tek başıma ağladım’ diyor. Bu sese kulaklarınızı tıkamayın Çiftçilerimiz alın terinden fazlasını istemiyor” dedi.

“SİGORTA EKSPERLERİNİN ZARARI AZ GÖSTERMEK İSTEDİĞİ İDDİALARI DOĞRU MU?”
Bazı bölgelerdeki zararın yüzde seksenlere, doksanlara ulaştığını belirten Yüceer, “TARSİM’den sigortası olan bazı çiftçilerimiz sigorta eksperlerinin dolu yağışından etkilenen arazilerde zarar tespit çalışmaları yaparken zarar oranlarını olduğundan az gösterdiğini iddia ediyor. Bu konu araştırılmaya ve denetlenmeye muhtaçtır. Öte yandan özellikle arazisinde yoğun zarar olan çiftçiler, sigorta eksperlerinin tuttuğu raporlardan sonra ödeme yapılırken yüzde onluk tenzili muafiyet kesintisi yapılmasının kendilerini zarara soktuğunu dile getiriyor. Zor duruma düşen çiftçilerimize sigorta ödemesi yapılırken tenzili muafiyet kesintisi yapılması gözden geçirilmelidir” diye konuştu.
CHP’li Yüceer’in, Tarım ve Orman Bakanı sayın Bekir Pakdemirli’den yanıtlamasını istediği sorular şöyle;

1.Tekirdağ’da yoğun yağıştan kaynaklı zarar gören tarım arazilerine ilişkin Bakanlığınızın bir hasat tespit çalışması olmuş mudur? Hasar tespit yapıldı ise zarar gören tarım arazinin büyüklüğü ve oranının ilçelere göre dağılımı nedir?
2.Tekirdağ’da tarım arazisi ve ürünleri hasar gören çiftçilerin zararlarının tazmini veya borçlarının faizsiz olarak ertelenmesine yönelik Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Varsa bu çalışma kaç çiftçiyi ve tarım arazisini kapsamaktadır?
3.Tekirdağ’da 2021 yılında tarım arazisi yoğun yağıştan zarar gören çiftçilere yönelik tohum ve gübre hibesi vermeyi düşünüyor musunuz? Bakanlığınızca başlatılmış bu kapsamda bir çalışma var mıdır?
4.Tekirdağ’da tarım arazisi hasar görmesine karşın TARSİM sigortası bulunmayan veya kiralama yoluyla ekilen tarlalardaki çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için Bakanlığınız tarafından yapılan bir çalışma var mıdır?
5.Sigorta eksperlerinin çiftçilerin gördüğü zararları olduğundan az gösterdiği iddiaları doğru mudur? Bu konuda bakanlığınızca başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Başlatılan soruşturma varsa sonuçları nelerdir?
6.Hasar tespit amaçlı sigorta eksperlerinin tuttukları raporlar Bakanlığınızca denetlenmekte midir? Raporlara ilişkin yapılan itirazların ardından çiftçilerin raporları yeniden düzenlenmekte midir? Son 5 yılda raporlara itiraz eden çiftçi sayısı ve yeniden düzenlenen rapor sayısı kaçtır?
7.Tenzili muafiyet oranının düşürülmesi ya da belirli bir oran üzerinde zarar gören araziler için tenzili muafiyet uygulanmaması yönünde Bakanlığınız tarafından yapılan bir çalışma var mıdır?
8.Son beş yılda Tekirdağ’da ve Türkiye genelinde TARSİM ile üreticiler arasında kaç dava bulunmaktadır? Bu davaların illere ve ilçelere göre dağılımı nedir? Dava sonucunda haklı bulunan üretici sayısı ve oranı nedir?
9.Son beş yılda Türkiye genelinde meydana gelen yoğun yağışlarda zarar gören tarım arazisi ve çiftçi sayısı kaçtır? Tarım arazisi zarar gören çiftçilerin illere göre dağılımı nedir?

corlu 29.06.2021    (1041) Okunma
BU HABERE YORUMLAR
YORUM YAPILMAMIÅ   SESSÄ°Z KALMA YORUM YAP

Çorlu Gündemi

  Çorlu Asayiş Sorunlarında Düzelme Var
  Sahne Davası Duruşması Yapıldı.
  Çorlu da Arsa Satın Alacaklar DİKKAT
  Hisseli Arsa Satışına Dikkat
  Kızılay Kan Stokları Azalıyor mu?
  Çorluyu Sevmek Zafer Günlerinde Anmak Değildir

Son Haberler

  TÜRSAB Trakyadan KOSOVA Ziyareti 07.03
  İYİ Parti den Basına Destek Çağrısı 20.02
  Ergünkent İnşaat’tan Açıklama 28.01
  TGF Genel Başkanına Kınama 23.01
  Başarılı Gazeteciler Ödüllendirildi 16.01
  Bursluluk Sınavına Rekor Katılım 16.01
  Nisan Ayında 41 Yaşındayız 16.01
  Reyap Olarak Her Geçen Gün Büyüyoruz 16.01
  1. Hamsi Festivali Coşkusu 16.01
  Ali Darıcı nın Ankara Çıkartması 27.12
  Ali Darıcının Ziyaretleri Ses Getirdi. 26.12
  TED KOlejinden Geleceğe Nefes Katan Proje 23.12
  Vekil Mustafa Yel Müjdeyi Verdi 23.12
  İkinci Kez Çorlunun Gururu Oldu 23.12
  Meydanlar Işık ve Figürlerle Süslendi 23.12

İnternet Sınırsız Paylaşım ve Bilgi Kaynağıdır. Sitemizdeki Her Türlü Bilgi ve Resim Paylaşıma Acıktır. Kaynak Belirtilmesi Ahlaki Değerdir.Site Haritası